Lessentabel

Vak5e jaar6e jaar
aardrijkskunde11
artistieke vorming1/
Duits21
Engels34*
Frans4*4
geschiedenis11
godsdienst22
lichamelijke opvoeding22
natuurwetenschappen11
Nederlands4*4*
Public relations7**8**
vakoverschrijdend project&portfolio (VOPP)22
wiskunde22
3232
* 1 uur in flex gegeven
** 2 uur in flex gegeven

Wat ga je leren?

Taal en communicatie is een theoretisch-praktische studierichting in de dubbele finaliteit. Ze legt de focus op communicatie in het Nederlands, Duits, Engels en Frans. Je verdiept je in communicatieprincipes, -modellen, -processen en -theorieën. Ze vormt leerlingen in het ondersteunen van de realisatie en coördinatie van communicatieprojecten en -acties, rekening houdend met het communicatiebeleid van een organisatie.

In het vak Nederlands ga je aan de slag met teksten van anderen. Je leert herformuleren en redigeren. De relatie tussen taaluitingen en hun gebruikers staat centraal. Het accent ligt op de communicatieve vaardigheden.

Ook in de vreemde talen (Engels, Frans en Duits) staan de communicatieve vaardigheden centraal, maar je maakt ook kennis met de taalsystematiek.

Je bereidt communicatieprojecten voor en voert ze uit. Je organiseert vergaderingen, maakt verslagen, je kan een communicatieplan opmaken en data beheren. Je leert deskundig om te gaan met media en communicatieplatformen.

ICT is een middel om communicatieproducten uit te werken.

Toekomstgericht

Na de derde graad in deze richting beschik je over enkele beroepskwalificaties waardoor je onmiddellijk kan doorstromen naar de arbeidsmarkt.

Je kan echter ook verder studeren aan het hoger onderwijs, bij voorkeur in een professionele bachelor, bijvoorbeeld ‘Communicatiemanagement’, ‘Journalistiek’, ‘Media en Entertainment Business’ of ‘Office Management’.

Een keuze voor een pedagogische opleiding naar het onderwijs behoort ook tot de mogelijkheden.