De laatste dag van de uitdagingsweek is traditioneel ‘uitstapdag’. De leerlingen gaven hun plaats van voorkeur door, de buschauffeur stelde de GPS in en op vrijdagochtend vertrokken de bussen en fietsen richting bestemming.

🏙️ Wat gedacht van 𝗰-𝗺𝗶𝗻𝗲?

De leerlingen ontdekken het indrukwekkend mіȷᥒ⍴ᥲ𝗍rіm᥆ᥒіᥙm samen met hun gids. Hij leidt de groep rond in de badzaal van de𝒊𝒏𝒈𝒆𝒏𝒊𝒆𝒖𝒓𝒔 𝒆𝒏 𝒉𝒆𝒕 𝒐𝒑𝒉𝒂𝒂𝒍𝒎𝒂𝒄𝒉𝒊𝒏𝒆𝒈𝒆𝒃𝒐𝒖𝒘. Ook bezoeken ze buitenlocaties zoals de schachtbok, het waterkasteel en de koeltorens.

🏰 Leerlingen met een hart voor de stad en zijn indrukwekkende gebouwen? Bestemming: 𝗚𝗲𝗻𝘁!

Het Gravensteen is een 𝒎𝒊𝒅𝒅𝒆𝒍𝒆𝒆𝒖𝒘𝒔𝒆 𝒃𝒖𝒓𝒄𝒉𝒕 in het hartje van de stad met smalle torentrappen, forse kantelen, tot de verbeelding sprekende vertrekken en een machtig uitzicht. (Her)ontdek het Gravensteen met een ᴜɴɪᴇᴋᴇ ᴀᴜᴅɪᴏᴛᴏᴜʀ ᴠᴀɴ ᴄᴏᴍᴇᴅɪᴀɴ ᴡᴏᴜᴛᴇʀ ᴅᴇᴘʀᴇᴢ. Hij geeft er zijn eigenzinnige en grappige kijk op het ontstaan van Vlaanderens meest imposante burcht. Hij serveert je zijn eigenwijze kijk op een wereld van rondtrekkende graven, kruisvaarders en hoofse liefde. Met de even poëtische als grappige tekeningen van illustrator Randall Casaer, geraak je helemaal in de ban van de 𝗺𝗶𝗱𝗱𝗲𝗹𝗲𝗲𝘂𝘄𝗲𝗻.

📜 Geschiedenis gecombineerd met kunst? Dat ervaarden onze leerlingen in het 𝗚𝗮𝗹𝗹𝗼-𝗥𝗼𝗺𝗲𝗶𝗻𝘀 𝗺𝘂𝘀𝗲𝘂𝗺 𝗶𝗻 𝗧𝗼𝗻𝗴𝗲𝗿𝗲𝗻

Hier ontdekken dat archeologie niet om voorwerpen draait, maar om mensen.

De leerlingen bezochten de Gallo-Romeinse afdeling. Niet alleen de objecten, maar ook de archeoloog en zijn taken staan centraal. 𝑾𝒂𝒕 𝒘𝒆𝒕𝒆𝒏 𝒘𝒆 𝒅𝒂𝒏𝒌𝒛𝒊𝒋 𝒅𝒆 𝒂𝒓𝒄𝒉𝒆𝒐𝒍𝒐𝒈𝒊𝒆 𝒐𝒗𝒆𝒓 𝒅𝒆 𝑹𝒐𝒎𝒆𝒊𝒏𝒔𝒆 𝒕𝒊𝒋𝒅? Hoe leefden de inwoners van Atuatuca Tungrorum, pakweg 2000 jaar geleden? De gids daagt de leerlingen uit én geeft enthousiast inzicht.

Daarna volgde een workshop. Hier staken je leerlingen de handen uit de mouwen – als echte archeologen. Ze onderzochten het vondstmateriaal van een Romeinse woning, opgegraven aan de rand van Tongeren. In groepjes maakten ze kennis met archeologische technieken en voerden ze diverse wetenschappelijke onderzoeken uit. Ze reconstrueerden de stadswoning en dringen door tot de leefwereld van de inwoners van weleer. Hiervoor was samenwerking essentieel.

🙌 De leerlingen uit de Latijnse klassen hadden minder keuze: zij bestegen hun stalen ros richting 𝗘𝗹𝗲𝘄𝗶𝗷𝘁!

Heirweg I is een lokaal-historische verenging in Elewijt en wij brengen de boeiende geschiedenis van onze streek tot leven! Ze leren de Latinisten hoe vuur te maken, welke lekkernijen die dekselse Romeinen verorberden en ze leerden in de pas lopen! Ha! Boeiende uitstap om stukken van de teksten uit de Latijnse les zelf tot leven te brengen!

En zo… is het tijd voor 🌸 krokusvakantie 🌸! We wensen jullie een deugddoend weekje heerlijk niets-doen!

Categories:

Tags:

Comments are closed