Lessentabel

Vak5e jaar6e jaar
aardrijkskunde11
artistieke vorming1
Duits23*
Engels3*3*
Frans4*3
geschiedenis22
godsdienst22
Latijn4*4*
lichamelijke opvoeding22
natuurwetenschappen21
Nederlands4*4*
taaltechn.-taalred./2
vakoverschrijdend project&portfolio (VOPP)22
wiskunde33
3232
* 1 uur in flex gegeven

Wat ga je leren?

Latijn-moderne talen is een sterk theoretische studierichting in de doorstroomfinaliteit. Ze combineert een brede algemene vorming met een uitgebreid aanbod Latijn en een uitgebreid pakket moderne talen. Je verwerft via het lezen van authentieke teksten een dieper inzicht in de cultuur van de klassieke oudheid en latere periodes. Je bestudeert taal als systeem vanuit een historisch en vergelijkend perspectief.

Daarnaast verdiep je je communicatievaardigheden in het Duits, Engels, Frans en Nederlands. De studierichting daagt je ook uit op het vlak van verschillende componenten van het wetenschapsdomein moderne talen.

In het vak Latijn ga je aan de slag met teksten. Je probeert ze te begrijpen naar vorm en inhoud en wil ze leren plaatsen in het geheel van het klassieke oeuvre. Ook elementen uit de geschiedenis en de cultuur van de Romeinen komen aan bod. Je beseft dat de antieke beschaving een bron is van onze westerse cultuur.

Je krijgt een uitgebreid pakket moderne talen. Bij Engels, Frans en Nederlands leer je o.a. over taalsystematiek, taalverwerving en taalontwikkeling. Je maakt kennis met taalvariatie. Het accent ligt op de communicatieve vaardigheden, maar ook literatuur komt aan bod.

Je krijgt in deze richting ook een derde vreemde taal: Duits.

Toekomstgericht

Deze doorstroomrichting bereidt je voor op een brede waaier aan studierichtingen in het hoger onderwijs. Je kan kiezen voor een professionele of een academische bacheloropleiding. De mogelijkheden zijn erg breed:

Taal- en Letterkunde, Toegepaste taalkunde, Gecombineerde studiegebieden, Afrikaanse talen en culturen, Oost-Europese talen en culturen, Oosterse talen en culturen, Taal- en regiostudies.

Archeologie en Kunstwetenschappen, Geschiedenis, Godgeleerdheid, Godsdienstwetenschappen en Kerkelijk recht, Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen.

Psychologie en Pedagogische wetenschappen, Pedagogie van het jonge kind), Sociaal-agogisch werk.

Global communication, International Affairs, Sociaal-economische wetenschappen, Politieke en Sociale wetenschappen, Rechten, Notariaat en Criminologische wetenschappen 
Journalistiek, Communicatiemanagement.

Onderwijs.